Stiri

Magia Bosforului

Podurile Bosforului


Podul Bosfor este unul dintre cele două poduri situate în Istanbul, care traversează Strâmtoarea Bosfor, între malurile europene şi cele asiatice. Podul este situat între Ortakoy (pe partea europeană) şi Beylerbeyic (pe partea asiatică). Are 1510 metri lungime şi 39 de metri lărgime.

În timpul construcţiei sale în 1973, era al patrulea mare pod suspendat din lume şi cel mai lung din afara Statelor Unite. A fost primul pod care s-a întins peste Bosfor. Între timp i s-a alăturat podul Fatih Sultan Mehmet (care este numit al doilea pod peste Bosfor, construit în 1988), ambele traversând strâmtoarea.

În 2012, s-a construitImagine un tunel feroviar, Marmaray. Este vorba de un pod suspendat ancorat în sol, cu stâlpi de oţel şi tije de suspensie înclinate. Aerodinamica podului suspendat este ţinută prin cabluri din oţel în zigzag. Distanţa dintre turnuri este de 1974 m înălţime şi nivelul în raport cu drumul este de 105 m. La ora actuală, primul pod care s-a construit peste Bosfor se află pe locul 16 printre cele mai lungi poduri suspendate din lume.

Decizia de a construi un pod peste strâmtoarea Bosfor a fost luată în 1957 de către Primul Ministru Adnan Menderes. Pentru ingineria structurală s-a încheiat un contract cu firma britanică Freeman Fux & Partners în 1968. Podul a fost proiectat de celebrul inginer civil britanic Gilbert Roberts şi William Brown, care a proiectat, de asemenea, podul Humber, podul Severn, Forth Road Bridge, Auckland Harbour Bridge şi Volta River Bridge.

Construcţia a început în 1970 şi a fost executată de către firma turcească Enka Construction & Industry Co Inc. Şi Co - contractanţii Cleveland Bridge & Engineering Co.Ltd. (Anglia) şi Hochtief AG (germania). La proiect au lucrat 35 de ingineri şi 400 de oameni.

Podul a fost finalizat la 30 octombrie 1973, la o zi după aniversarea a 50 de ani de la fondarea Republicii Turcia şi a fost deschis de preşedintele Fahri Koruturk şi de primul ministru Talu Naim.

A existat o mulţime impresionantă şi atunci, podul a început să vibreze ceea ce a făcut ca oamenii să se retragă de pe pod pentru a se evita un eveniment neplăcut. Costul podului s-a ridicat la 200 de milioane de dolari.

Realizarea acestui pod reprezenta o necesitate acută. A fost primul pod care a legat Europa de Asia de la podul lui Xerxes din anul 480 î.e.n. acoperind Dardanele, aflată la o anume distanţă de Bosfor.

Podul are opt benzi. Fiecare direcţie dispune de trei benzi pentru circulaţia vehiculelor plus o bandă pentru oprire în caz de urgenţă şi un trotuar.
În timpul săptămânii de lucru, dimineţile, fluxul de trafic spre vest, partea europeană este uriaş, astfel încât patru din cele şase benzi sunt deschise, în timp pe cealaltă parte se rulează numai pe două benzi. Zilnic trec peste pod 180.000 vehicule în ambele direcţii, din care 85% automobile. La 29 decembrie 1997, s-a înregistrat miliardul de vehicule care a trecut peste pod.

Pentru trecerea din Europa în Asia se plăteşte taxă, dar nu şi pentru trecere în direcţie opusă.


Sursa: www.descopera-turcia.ro 


Link Travelio

Teztour Membru Anat